Aankomende zomer ben ik van plan te gaan verhuizen naar een kersverse nieuwbouwwijk. Dat werkt net even anders dan verhuizen naar een bestaand huis. In dit bericht vertel ik je meer over welke dingen belangrijk zijn om op te letten tijdens het kopen van, en verhuizen naar een nieuwbouwhuis!

Waar kies je voor?

Voordat je echt de knoop doorhakt om in een nieuwbouwhuis te gaan wonen is het goed om te kijken naar de voor- en nadelen. Als jij al zeker weet dat je wilt verhuizen naar een nieuwbouw woning kan je dit kopje overslaan.

Een nieuwbouwhuis kent veel voordelen: je kan bijvoorbeeld zelf bepalen hoe jouw woning eruit gaat zien, nieuwe woningen zijn energiezuiniger dan bestaande huizen en natuurlijk kan je door middel van meer- en minderwerk jouw huis behalve de tuin, ook naar eigen smaak inrichten.

Nadelen zijn echter wel dat je de woning feitelijk niet vooraf kunt bekijken in het echt. Tegenwoordig kan het wel via VR, maar dat is toch niet helemaal hetzelfde. Extra kosten van het verbouwen van de tuin is ook vaak een overweging om toch niet voor een nieuwbouw woning te kiezen. En als laatste is de aankoopprijs van een nieuwbouwhuis niet te onderhandelen, die ligt vast en is dus ook niet onderhandelbaar. Als deze punten lastig lijken voor jou, zou ik toch maar eens heroverwegen om te verhuizen naar een nieuwbouw woning!

Keuze gemaakt, waar let je dan op bij de verhuizing?

Het spreekt natuurlijk voor zich dat je bepaalde dingen niet kunt vergeten bij een verhuizing. Hier onder vind je een korte checklist van punten waar je sowieso op moet letten als je van plan bent te gaan verhuizen, ongeacht of je verhuist naar nieuwbouw of een bestaande woning:

  • Huur opzeggen / woning verkopen
  • Notaris regelen
  • Informeren naar huisvuil, afvalpas en evt. hondenbelasting
  • Gas, water en licht regelen
  • Parkeervergunning omzetten
  • Buren informeren
  • Meterstanden opnemen
  • Internet regelen

Dit lijken allemaal logische onderdelen van een verhuizing, maar toch zijn het de kleine dingen die vaak vergeten worden. Neem de laatste bijvoorbeeld: internet afsluiten. Het afsluiten van internet op jouw nieuw adres is inderdaad zo gepiept, alleen duurt het even voordat het ook echt daadwerkelijk werkt. Vaak moet je eerst wachten tot jouw oude abonnement is opgezegd, vervolgens wordt er een nieuw account voor jou aangemaakt en kan je wachten tot je bent aangesloten. Daarna krijg je als het goed is een modem of router opgestuurd en kan je beginnen met installeren als je dit al zelf mag doen. Veel providers kiezen er namelijk voor om de eerste installatie door een eigen monteur te laten doen. Onderschat het afsluiten van een nieuwe internetverbinding dus niet!

Tot zo ver mijn tips voor jouw toekomstige verhuizing. Alvast veel succes!