Je eigen woning renoveren kan soms erg lastig zijn. Zeker wanneer je niet weet waar je moet beginnen. Daarom hebben wij in dit artikel een aantal handige tips en tricks bij elkaar gezet die je kunnen helpen bij het beginnen van je woningrenovatie. Denk bijvoorbeeld aan tips over materialen, plannen, vergunningen en nog veel meer. 

Je dak vervangen

Wanneer je aan de slag wilt gaan aan de dak van je woning is het belangrijk dat je eerst uitzoekt wat wel en niet mag. Als je een woning met een plat dak hebt, is er ook de mogelijkheid om een opbouw te plaatsen. Er moet natuurlijk wel goed bekeken worden of het technisch mogelijk is om een opbouw te plaatsen. En niet onbelangrijk, vergunningtechnisch moet het ook toegestaan zijn. Voor de bouw van een veranda heb je in veel gevallen geen stedenbouwkundige vergunning of architect nodig en kun je volstaan met een melding van de werken. Wij raden het aan om voor platte daken EPDM dakbedekking op maat te kopen. Hierdoor bespaar je kosten. Je kan online gemakkelijk een EPDM dakbedekking pakket kopen.

Maak een plan en verbouw duurzaam

Bepaal wat je absoluut wilt zien in je verbouwde woning (eisen) en wat "leuk" is als het nog binnen het budget past (hoop). Formuleer vervolgens uw ideeën op basis van constructie- of plattegronden. Maak een weekplan waarin alle activiteiten staan ​​vermeld. Werk van grof naar fijn, per verdieping en per ruimte. Bereken extra tijd. Renovaties duren vaak langer dan verwacht door onverwachte vertragingen en verrassingen. Maak daarom een ​​gedetailleerd plan waarin alle activiteiten zijn gepland. Als je nog steeds aan het renoveren bent, kan het leuk zijn om je huis duurzaam te verbeteren. Denk bijvoorbeeld aan het toepassen van wand-, dak- of vloerisolatie voor energiebesparende maatregelen. Goede isolatie zorgt voor een lagere energierekening, een comfortabel huis en een beter klimaat.

Zelf je huis verbouwen, of samen met vakmensen?

Als u veel ervaring heeft, kunt u geld besparen door het zelf te doen. Als u niet erg handig bent, riskeert u het hier. De kans bestaat dat de klus je verwachtingen overtreft en je vertraging oploopt. Huur dus een vakman in voor een klus waar u zelf geen ervaring mee heeft, zoals het aanleggen van elektriciteit. Zo kunt u er zeker van zijn dat de werkzaamheden volgens bouwkundige normen worden uitgevoerd. Gaat u een elektricien, aannemer of loodgieter inschakelen? Bedenk dat deze ondernemers vaak drukke agenda's hebben. Neem daarom vooraf contact met hen op en bespreek uw wensen en plannen.