Een bedrijf met personeel dat achter het bedrijf staat, een positief team vormt waar hiërarchie misschien wel aanwezig is, maar niet voelbaar hoeft te zijn. Een gezonde bedrijfscultuur kan je op meerdere manieren bereiken.

Geef wat terug aan je personeel

Hoeveel werk er ook verricht wordt, als onderdeel van het personeel is het goed mogelijk dat het gevoel van ‘niet gezien worden’ toch erg leeft. In grote bedrijven is de impact van je eigen werk op grote schaal niet letterlijk zichtbaar, al draag je er wel erg aan bij. Aan leidinggevenden is het de taak om het personeel te laten zien dat het werk wat gedaan wordt heel erg belangrijk is. Een manier om dit te laten zien is om terug te geven, letterlijk. Dat kan met een geldbedrag, zoals een bonus, maar ook een mooi pakket is een manier om waardering te laten blijken. Denk aan kerstpakketten. Deze kun je zo uniek mogelijk maken, zo kun je kiezen voor een Italiaans kerstpakket of een thema kerstpakket. Hierdoor voelt het al snel alsof er echt moeite is gedaan om iets samen te stellen. Deze pakketten kun je ook grootschalig inkopen zodat er voor ieder personeelslid een mooi kerstpakket is.

Wees coulant

Als werknemer kan het lastig zijn om ruimte in te nemen. Vaak is er toch sprake van een druk om werk goed uit te voeren en altijd aanwezig te zijn. Als werkgever is het belangrijk om vanuit het perspectief van de werknemer te kunnen denken. Een positief gevolg hiervan zou kunnen zijn dat mensen zich meer op hun gemak voelen. Een voorbeeld hiervan is dat stressklachten serieus worden genomen en dat men de ruimte voelt om aan te geven wat ze nodig hebben. Hierdoor is personeel over het algemeen meteen een stuk welwillender om ook hard te werken. Ze voelen zich meer op hun gemak binnen het bedrijf omdat hun persoonlijke gemoedstoestand er toe doet.

Persoonlijk contact

Hoe groot het bedrijf ook is, persoonlijk contact is altijd de beste manier om een goede relatie met het personeel te onderhouden. Het gevoel hebben dat je wordt gezien wordt vooral aangewakkerd wanneer er ook echt met je wordt gepraat en wanneer jouw inbreng ook in uitvoering wordt gebracht. En niets gaat er voor een persoonlijk gesprek over hoe het gaat en waar je staat in het bedrijf, zonder dat het een functioneringsgesprek is. Dit persoonlijk contact heeft een enorm positieve invloed op de bedrijfscultuur.