expose your talent

Het zit in je!

Blog

Een elektrische fiets

Vooral onder de ouderen worden de elektrische fietsen steeds populairder. Want ook al word je wat ouders, het blijft heel erg belangrijk om je dagelijkse portie beweging te krijgen. En een elektrische fiets kan jou daar heel goed bij helpen! En niet alleen voor ouderen maar ook voor jongeren kan een elektrische fiets erg handig zijn. Als je bijvoorbeeld langere stukken moet afleggen om op school of op werk te komen. Of voor moeders die het liefst zo min mogelijk de auto pakken met hun kind en lekker op de fiets stappen. En een elektrische fiets is niet zomaar wat. Er wordt onderscheid gemaakt in Elektrische stadsfietsen, Elektrische transportfietsen, Elektrische moederfietsen, Elektrische hybride fietsen en Elektrische mountainbikes.

De werking

Een e-bike heeft niet dezelfde werking als een scooter of een brommer. Want je moet nog steeds zelf mee trappen alleen zorgt het ervoor dat je ondersteuning krijgt en dankzij de motor en de accu krijg je een extra zetje. De accu levert energie aan de motor, die er vervolgens voor zorgt dat de pedalen makkelijker rond gaan. Zo blijf je trappen, maar dan zonder moeite! Een of meerdere sensoren stemmen af hoeveel kracht de motor aan je levert. De plaats van de motor bepaalt het karakter en de prijs van je fiets. Over het algemeen is een fiets met een voorwielmotor het meest voordelig. Een groot nadeel is dat de kracht letterlijk van voren komt. Het kan hierdoor lastig zijn om de controle over de fiets te houden. Wanneer je een zetje in de rug kunt gebruiken, is een achterwielmotor de beste optie. De extra kracht komt dan namelijk vanuit het achterwiel. Bij een middenmotor komt de kracht vanuit de pedalen: dat voelt heel natuurlijk aan. Daar stop je namelijk zelf ook de kracht in! Deze motor zit laag en in het midden, dus de gewichtsverdeling van uw fiets is ideaal.

Opladen

De accu van een e-bike gaat natuurlijk niet oneindig mee en moet daarom ook opgeladen worden. Hoeveel kilometer je per accu kunt rijden ligt volledig aan de fiets zelf en aan hoe hard je er mee rijdt. Een elektrische transportfiets zal waarschijnlijk meer kilometers kunnen afleggen dan een elektrische stadsfiets. Vaak is het onderhoud aan een e-bike wel een stuk ingewikkelder dan bij een normale fiets. Zit je accu bijvoorbeeld in je achterwiel en heb je een lekke band? Dan kan dit nog wel eens een hele klus worden om te vervangen.

Geef een reactie

Thema door Anders Norén